Fidan Dikmenin Püf Noktaları
Ocak 6, 2021Yeşili Sev Doğayı Koru
Canınızın sıkkın olduğu bir günde kendinizi bir ormanda hayal edin. Bu hayal bile eminiz ki kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyordur. Evet, yeşil alanların insan psikolojisini olumlu etkilediği bilinen bir gerçek. Erozyonu engelleme, oksijen üretme, serinlik sağlama ise ağaçların en çok bildiğimiz faydalarından sadece bazıları.
Ağaçların yararlarından daha çok faydalanabilmemiz ve daha yeşil bir dünyada yaşayabilmemiz için de fidan dikmek güzel fikir! Peki; fidan dikimi nasıl olmalı, fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Adım Adım Fidan Dikimi
Fidan dikerken izlemeniz gereken adımları bilir ve eksiksiz bir şekilde uygularsanız ektiğiniz fidanın başarılı bir şekilde yetişmesini sağlayabilirsiniz. İşte, “Ağaç dikmek istiyorum, ne yapmalıyım?” diyenlerin izlemesi gereken adımlar:
- Fidanı dikeceğiniz yeri belirledikten sonra çapa ve kürek yardımıyla toprağı kazın. Bu aşamada üstteki toprağı ve alttaki toprağı birbirine karıştırmayın, ayrı yerlere koyun.
- Kazacağınız çukurun derinliği, fidanı diktiğinizde kök boğazı bölümü toprak seviyesine gelecek şekilde olmalıdır. Aşı bölümü ise kesinlikle toprak üzerinde kalmalıdır.
- Eğer çıplak köklü bir fidan dikecekseniz öncelikle kök budamasını gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede kök kıvrıklığı nedeniyle fidanın gelişim hızının düşmesini önleyebilirsiniz. Tüplü bir fidan dikecekseniz de tüpü en altından (poşeti çıkarmadan) 2 cm kadar kesebilir, kırık kökleri topraktan çıkardıktan sonra toprağı çukura dökebilirsiniz.
- Şimdi, fidanı toprağa ekme vakti. Eğer tüplü fidan dikiyorsanız kökleri topraktan ayırmamalı ve poşeti ekim sırasında yavaş yavaş çıkarmalısınız. Poşet kesinlikle toprağa gömülmemeli.
- Fidanı, aşı noktası güneye bakacak şekilde dikim çukuruna konumlandırmalısınız.
- Fidanı dik bir şekilde tuttuktan sonra (Bu aşamada yanınızdaki birinden de yardım alabilirsiniz.) öncelikle üstteki toprağı çukura dökmelisiniz. Bu sayede toprağın yüzeyindeki mineraller, fidanın kökünü besleyebilir.
- Ardından alt toprağı, fidan çukurunun üst kısmına gelecek şekilde dökebilirsiniz. Diğer bir deyişle alt toprağın ve üst toprağın yerini değiştirmiş olacaksınız.
- Fidanın gövdesinin çevresindeki toprağa ayağınızla basarak toprağı sıkıştırmalısınız. Bu sayede köklerin hava almasının ve fidanın büyüme hızının olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilirsiniz.
- Toprağı sıkıştırma aşamasında gövde çevresinde çanak (çukur) oluşturmalısınız. Bu çukur sayesinde köklerin sulanması daha verimli gerçekleştirilebilir.
- Son olarak fidana can suyu vererek fidan dikimi uygulamasını tamamlayabilirsiniz.
Fidan Dikmenin Püf Noktaları
Diktiğiniz fidanın sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için ağaç dikme aşamasında bazı noktalara dikkat etmeniz faydalı olacaktır. İşte, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:
- Fidan seçerken sertifikalı fidan seçmeye özen göstermelisiniz. Bu fidanların hastalık kontrolleri yapılmış olduğundan emeğinizin boşa gitmesi ihtimali azalır.
- Fidan dikilecek bölgenin bitki örtüsüne uyum sağlayabilecek fidan türleri seçmeye özen göstermelisiniz.
- 1 yaşındaki fidanların seçimi ekim için idealdir. Bundan büyük fidanlar yer değişimine daha zor alışabilecekleri için gelişimleri oldukça yavaş olabilir.
- Eğer rüzgarlı bir alana fidan dikecekseniz bu durumda rüzgara karşı önlem almanız gerekir. Fidanı dikerken bir kazığı toprağa sabitleyebilir, ardından fidanı bu kazığa bir iple bağlayabilirsiniz. Fakat bu noktada kazığı, fidanın dallarının çıkmasını engellemeyecek şekilde konumlandırmaya dikkat etmelisiniz.
- Fidanı dikeceğiniz toprağın durumu da oldukça önemli. Toprağı kazdığınızda içerisindeki taşları ve yabancı maddeleri temizlemelisiniz. Bunun yanı sıra çok nemli ya da çok kuru toprak da ekim işlemi için uygun olmayabilir. Ayrıca donlu havalarda fidan dikmemeye özen göstermeniz de faydalı olabilir.
- Toprağın türünün de bitki türüyle uyumlu olması şart
- Peki, yangından sonra ağaç dikilir mi? Yangın nedeniyle toprağın fizyolojisi değiştiği için bu alanlara dikilen bitkiler sağlıklı ve hızlı bir şekilde yetişemeyebilir. Bu sebeple yangından hemen sonra fidan dikmek uzmanlarca önerilmez.